Svenska blowningrekord

Svenska blowningrekordDet finns flera olika varianter av bowlingrekord och typer av mästerskap i Sverige och det finns olika regler om vad som gäller när ett rekord kan fastställas.

Ett godkänt rekord

För att ett resultat ska godkännas som ett svenskt rekord i bowling behöver resultatet komma från spel vid ett svenskt mästerskap, nordiskt mästerskap, europamästerskap och världsmästerskap eller vid officiella landskamper. Ett rekord kan endast godkännas ifall spelaren innehar svenskt medborgarskap eller att spelaren i annat fall har varit bosatt i Sverige i minst ett år och även innehar Svenska Bowlingförbundets spelarlicens.

Både för herrar och för damer

De olika rekordens villkor varierar och skiljer sig när det gäller kön och ålder. Det beror också på ifall det finns något funktionshinder inblandat. För både herrar och damer finns det olika kategorier som senior, junior, ungdom, oldboys/oldgirls, veteran, 3-manna, seriemästare och mixed. Det finns också handikapp-SM.

Den perfekta serien och högst insamlade poäng

Det finns flera olika varianter av bowlingrekord. Det mest vanliga är högst insamlade poäng under ett visst antal serier. Till exempel har Jesper Svensson ett svenskt rekord på 2122 poäng på åtta serier, med hela 78 strikar. Sebastian Gustavsson har ett svenskt rekord på 1132 på fyra serier. Sverige är ett etablerat bowlingland internationellt med exempel som Nina Falck som fick utmärkelsen ”världens bästa kvinnliga spelare” år 2008 och även Malin Glendert som var första kvinnliga spelare som fick 308, med nivå 8 i handikapp.

Den perfekta serien är när tolv strikar slås på rad och seriens maximala poäng uppnås, 300 poäng. Den första svenska mannen som slog den var Albert Nummelin 1928 och den första kvinnan var Maja Thuvesson år 1956. Fram tills 2013 har den perfekta serien slagits 3610 gånger av svenska spelare.