Svenska bowlare

Bowling är en sport, precis som alla andra sporter. Den har särskilda regler, strategier och turneringar. Det finns även en hel del professionella bowlingspelare. Här följer en presentation av några av Sveriges mest etablerade bowlingspelare, som förtjänar lite extra uppmärksamhet:

Nina Flack – världens främsta kvinnliga bowlare år 2008.

Nina Flack är en etablerad bowlingspelare som fick utmärkelsen ”Världens främsta kvinnliga bowlare” år 2008. Nina Flack började sin bowlingkarriär som mycket ung då många i hennes släkt spelade och hennes farbror ägde en bowlinghall i Kinna. Redan vid sex års ålder fick hon sin tävlingslicens. Hon har tillhört klubbar som Hajomsklubben BK Annik, Elitserieklubben Örgryte IS och Team X-Calibur som då tävlade i Division 2. Den föreningen avancerade sedan upp i Elitserien.

På ett internationellt plan har Flack vunnit tre EM-guld, ett eget och två med sitt lag i Danmark under 2008. Hon har även vunnit ett VM-guld i Mexico 2007 och ett VM-brons i USA 2009. Under 2008 vann hon två herrtävlingar i Europacupen och senare under året prisades hon som världens främste kvinnliga bowlare. Hon var den tredje svenska personen att någonsin få den utmärkelsen.

Jesper Svensson – slog svenskt rekord som 15-åring

Jesper Svensson är en ung kille som har tagit sig an bowlingvärlden och är här för att stanna. Redan som 15-åring slog han ett svenskt rekord genom att få ihop 2122 poäng på åtta serier. Bland annat gjorde han hela 78 strikar. Det var under ungdoms-SM i kvalet i Köping 2010 som han snuvade rekordet från Christer Danielsson och rekordet gällde för alla åldrar.

Jesper Svensson föddes 1995 och hans bowlingintresse växte fram naturligt, då hans pappa hade spelat i hela hans liv. Hemmaklubben blev Vimmerby BK och gymnasiet spenderade han på Sveriges enda riksidrottsgymnasium för bowling, Brinellgymnasiet i Nässjö. I takt med sitt spelande ökade också ambitionen att vilja lyckas och även att etablera sig internationellt. Idag är Jesper Svensson rankad som etta i Sverige och han är även en het bowlare ute i Europa. Priserna och titlarna trillar in, VM, EM, junior-EM och U21-VM.

Helén Johnsson – Årets bowlare flera gånger

Helén Johnsson är en svensk bowlare som flera gånger har blivit utsedd till årets bowlare av Svenska Bowlingförbundet. Hon har tagit tre egna SM-guld och har genom sin bowlingkarriär tillhört klubbar som Eriksflickorna, BK Högland och Spader Dam i Helsingborg. Helén Johnsson har även tagit EM-guld och ett VM-guld i femmannalag under 2003.

Rebecka Larsen – årets bowlare 2012

Rebecka Larsen tillhör Team X-Calibur och blev utsedd till årets bowlare 2012 av Svenska Bowlingförbundet. Hon fick sitt internationella genombrott i och med ett EM-guld i All Events och en vinst i Europatourens finalspel. Rebecka tillhör en bowlingfamilj där hela familjen är etablerade bowlingspelare.

Martin Larsen – etablerad internationellt

Bowlingintresset är stort i Larsen-familjen, för där finns ännu ett bowlingproffs, vid namn Martin Larsen. Han har spelat under en lång tid och har en hel hög av priser och utmärkelser. Han har vunnit allt från brons, silver och guld till att spela individuellt eller i ett lag. Hans mål med sitt spelande är att alltid utvecklas som bowlingspelare och att hela tiden vara en stor och etablerad bowlingspelare internationellt.