Tips för att bli en bättre bowlare

Bowling är en sport som inte bara handlar om att ha en rolig stund med sina nära och kära, utan det finns många som aktivt försöker bli väldigt duktiga på att spela bowling. Det finns särskilda regler, strategier och olika knep man kan ta till för att bli en bättre bowlare. Självklart är det övning som ger färdighet, så även om du läser den här guiden är det sedan viktigt att du övar på att spela, för att bli en bättre bowlare.

Det handlar inte bara om att kasta iväg klotet och att sedan hoppas på det bästa, utan du kommer snart att inse att det är viktigt med teoretisk kunskap om bowling och att det kan krävas en del uthållighet och tålamod för att utföra de olika stegen.

Se till att ha rätt klot

En viktig del i att spela bowling är att se till att ha rätt typ av klot för din hand. Det är viktigt att du har ett klot som är tungt, men som du kan kontrollera. Tummen ska kunna stoppas in i hålet och samtidigt ha 1-2 mm glapp mellan tummen och sidorna av hålet. Ifall hålen är för stora finns det en större risk att rörelsen blir för snedvriden och ansträngd. Hålen där fingrarna ska i är bra om de sitter tight, men såklart ska de inte sitta fast. Det finns flera inlagda obalanser i ett klot, något som hjälper en spelare att få ut maximal effekt vid ett spel. Dessa obalanser kallas för toppvikt, sidovikt och fingervikt.

Avståndet mellan tum- och fingerhålet är en avgörande faktor. Är avståndet rätt ska andra leden på fingrarna vara precis innanför kanten på fingerhålet. Om du under ditt spelande skulle få sår eller liknande är det något som är fel och du bör då byta klot. Det är viktigt att hålla ordning på sitt klot genom att rengöra och hantera det väl mellan spelomgångarna.

Rak och avslappnad

Din swingrörelse ska vara rak och avslappnad. Alla har olika stil när man spelar. Det viktigaste är att du är avslappnad. Det brukar gå bättre ifall du böjer på knäna en aning och känner att du har en bra balans. Det är viktigt att känna en balans innan du kastar.

Det brukar handla om en fyra-stegs ansats när du tar stegen fram för att kasta ditt klot. Då brukar det vara höger fot först, och sedan vänster, höger och sist vänster igen. För att klotet ska kastas på bästa möjliga vis kan du testa att göra som följer.

Första steget ska klotet riktas mot märket och sedan neråt. Under andra steget ska klotet pendla neråt och bakåt. Vid det tredje steget bör klotet nå högsta punkten och det bör inte vara högre än axellängd. Under det fjärde och sista steget följer du klotet framåt och glider iväg det, avslappnat.

Rikta dina fötter mot målet och sikta. För att sikta på bästa sätt handlar det om att använda sig av pilarna på banan och inte att titta på käglorna när du kastar. När du har valt ut en pil så ska du också sikta på just den pilens bana hela vägen fram. Det andra slaget bör alltid siktas mot mitten, då det finns en större chans för träff.

Hallen du bowlar i

En annan viktig faktor är hallen som du spelar i och hur välskött den är. En betydelsefull faktor där är hur väloljad banan är. Seriösa hallägare oljar sina banor dagligen runt samma tidpunkt och detta är en viktig del för en erfaren spelare. Oljeprofilen är något som kan förändras under dagen och är något som spelaren behöver vara vaksam på och då, i så fall, korrigera sin spellinje. Andra viktiga faktorer är hur slitna banorna är, luftfuktigheten och hur nya eller gamla kickbacks och ränndjupen är. Luftfuktigheten spelar roll då det kan påverka oljeprofilen.